VÝŽIVA A SPORT
Výživové poradenství a redukční programy

Kytička blog

Špaldové tartaletky...


... s jahodami a pudinkovou náplní. 

Image title

Ideální způsob, jak zpracovat jahody a přitom se esteticky vyřádit:-)

Originální recept na tarteletky počítá s klasickou verzí křehkého těsta (to znamená hodně mouky, hodně másla) a poctivým, máslovo-pudinkovým krémem.

Opět jsem se rozhodla tento recept malinko upravit a zpřístupnit i těm, kteří se snaží hlídat svoji váhu a omezit příjem tuků. Výsledek byl více než uspokojivý:-)

Podařilo se mi zredukovat množství másla na polovinu, aniž by to nějak zásadně odnesla chuť či konzistence. V jednom košíčku tak přijmete zhruba 1 200 kJ, 8 g bílkovin, 12 g tuků, 40 g sacharidů. Tartaletku můžete dát, spolu s ovocem, dětem do školy k svačině, můžete jimi ohromit návštěvu nebo si jen tak udělat radost, jako já:-)

Image title

Na těsto si připravte: 200 g špaldové mouky, 90 g másla, 90 g třtinového cukru (čím jemnější, tím lepší), 1 vejce. Všechno smíchejte, upatlejte a vyložte vzniklým těstem formičky vymazané máslem či olejem. Pečte na 180 asi 25 minut a nechte vychladnou.

Náplň tvoří: 200 ml mléka, 2 vanilkové lusky, 2 lžíce třtinového cukru, 1 žloutek, 1 lžíce hladké mouky. Mléko, pudink, cukr a žloutek zahřívejte v hrnci na středním plameni. Míchejte tak dlouho, dokud hmota nezhoustne. Jako poslední přidejte mouku, která hmotu zahustí (místo másla).

Finální verze je nejzábavnější – alespoň pro mě:-) Zdobte čímkoliv vás napadne. Jahodami, borůvkami, malinami, broskvemi…

Zatím se mi nepodařilo najít inteligentní způsob konzumace tartaletek. Díky tvrdšímu těstu vypadám spíš jako ta(r)tar – možná odtud ten název?:-)

Haha.

Ten byl z toho slabšího soudku.

       A.)


Buďte první, kdo článek okomentuje!