VÝŽIVA A SPORT
Výživové poradenství a redukční programy

Kytička blog

Hrstková polévka


Hutná, zdravá, sytá, dobrá a laciná. 

Taková je jedna z mých nejvíc oblíbených polévek - hrstková. Image title

Základem této polévky je směs luštěnin - tzv. hrstka. 

Tam najdete od všeho kousek - čočku, hrách, fazolky menší, ale i větší...

Příprava není nikterak náročná, stěžejní je nepodcenit včasné máčení - doporučuji klidně i přes noc, aby se co nejvíce zkrátila doba přípravy. Předejdete tak nechtěnému nedovaření větších fazolí. 

Nechte tedy směs luštěnin přes noc namočenou ve větším množství vody, to pak sceďte a luštěniny ještě několikrát properte (nebudou tolik nadýmat:-).
Image title

V hrnci osmahněte cibulku na oleji či másle. Přidejte luštěniny a znovu lehce osmahněte. Zalijte vývarem (já nestydatě používám kostku), osolte, přidejte kmín, pár kuliček pepře a bobkový list. Vařte do změknutí čočky a skoro změknutí menších fazolek (cca 20-30 minut) na mírném ohni.

V této fázi pak přisypte mrkev a brambory. Tento postup se mi osvědčil - docílím tak toho, že jsou všechny suroviny uvařené (nikoliv nedo- či pře-).

Image title

Na závěr ještě skočit na záhonek pro čerstvou petrželku a může se podávat. 

S žitným chlebem k obědu. 

K večeři postačí s klidem samotná.

Image title

Tak dobrou chuť, přeju:-)

A.)


Buďte první, kdo článek okomentuje!