VÝŽIVA A SPORT
Výživové poradenství a redukční programy

Kytička blog

Domácí vanilkový cukr


Vůně vanilky je nezaměnitelná.Miluju ji, ať už ve sladkých pokrmech nebo vonných svíčkách, které krásně ovoní celý dům a zpříjemní tak celkovou atmosféru. Pokud i vy patříte mezi její fanoušky a ještě jste se do vlastního tvoření domácích produktů z vanilky nepustili, je nejvyšší čas. Vanilkový extrakt máme již za sebou, nyní se vrhneme na pravý vanilkový cukr, který se s tím kupovaným nedá vůbec srovnat.


Image title


Běžně dostupné vanilkové cukry obsahují bílý cukr a synteticky vyrobené aroma vanilin. U nás se homemade vanilkáč používá už hodně dlouho. Nejvíc se mi líbí to, že si sami můžete dopředu připravit větší množství a nemusíte na každé pečení zvlášť porcovat a kupovat vanilkový lusk. Přeci jen, není to nejlevnější záležitost a zrovna příjemná práce.

Image title

Jediné, co na přípravu potřebujete, je 400 g třtinového cukru a 2 ks vanilkových lusků.

Existují dva způsoby přípravy.

V prvním případě nechte lusky týden vyschnout na vzduchu, následně je podélně rozkrojte a zbavte semínek. Ty smíchejte s cukrem. Dno sklenice vyložte zbylými, rozkrojenými lusky a zasypte cukrem. Sklenici pevně uzavřete a nechte tak týden propojit a provonět.

Já jsem zvolila postup druhý, který se od prvního liší pouze v tom, že vykuchané lusky nasekám najemno a smíchám s cukrem obohaceným o vanilková semínka.

Image title

Pokud máte doma nějakého super robota, můžete si nechat celou směs namlít, vznikne vám tak vanilkový cukr moučka, který je díky celkovému namletí lusků ještě daleko aromatičtější.

A stejně jako vanilkový extrakt, i takto vyrobený cukr můžete darovat. Za mě osobně je kombinace extraktu, cukru a nějaké vonné vanilkové svíčky velmi osobitým a nápaditým dárkem.

Image title

A někoho vanilkový cukr nechává totálně chladným. Víc takových chvil...:-)

Ála.)



Buďte první, kdo článek okomentuje!