A. L. L. A blog

Kytička blog

Tak trochu jiné cukroví


Image title

První advent a já už mám napečeno. 

Letos jsem se rozhodla, že nebudu pečením trávit hodiny v kuchyni. 

Nemám na to kapacitu. 

To za Á. 

A za BÉ jsem si řekla, že letos na výrobu použiju pouze suroviny kvalitní. 

Žádná bílá mouka, cukr, ani ztužené tuky, které jsou základem tradičního cukroví tak, jak ho známe (a máme rádi). 

Výsledek předčil má očekávání a já přísahám na svou komodičku, že kdybych měla na výběr vosí hnízdo či raw kuličku v kokosu, sáhla bych po kuličce. 

A to je, u klasika jako jsem já, co říct!

Rádi byste recepty?

Tady jsou...

Image title

Mám pro vás hned čtyři. 

Seřadím je podle chuťové atraktivity. 

Začnu těmi NEJ a skončím těmi o trošičku méně NEJ, ale fakt jenom o trošičku....

Čokoládové lanýže

Image title

Ingredience:

300 g kvalitní čokolády (cca 70 % kakaa), 210 ml smetany ke šlehání (30 % tuku), 45 g másla, kakao na obalení

Postup: 

V kastůrlku zahřejte smetanu. Až přijde k varu odstavte a nechte v ní rozpustit čokoládu s máslem. Promíchejte a dejte ztuhnout do ledničky. Z tvré hmoty pak tvarujte kuličky, které obalíte následně v kakau. Na práci se vám budou hodit studené ruce, páč jinak je to pěkná patlačka. 

Na lanýže jsme sice použili samé kvalitní suroviny, nicméně, je to trošku kalorická bomba, takže s mírou. Jedna či dvě k odpolední kávě jo. Víc nic prd.


Raw kuličky v kokosu

Image title

Ingredience:

15 ks datlí, 1 hrnek mandlí, 1 hrnek kokosu, 2/3 hrnu vlašáků, 2/3 hrnku ovesných vloček, 4 lžíce kakaa, 2 lžíce kokosového oleje, lžička skořice, kokos na obalení. 

Postup:

První krok je zásadní. Já, blbka, ho neudělala a mixér mi málem vystřelil na Mars. Fakt nezapomeňte vypeckovat datle!!!!

Pak stačí vše hodit do mixéru, rozmixovat a ze vzniklé hmoty vytvářet kuličky, které následně obalíte v kokosu. Toť vše. 

Recept ideální na tvoření s dětmi. Kuličky vyválejí snadno, netrvá to dlouho, přičtěte k tomu atraktivitu mixéru a pak taky fakt, že je učíte pracovat s kvalitními surovinami. 

Obalit je můžete například i v kakau či drcených pistáciích. Skladujte v ledničce, ony se ještě hezky rozleží.


Sušenkový ovocný salámek

Image title

Ingredience:

175 g celozrnné či špaldové mouky, 90 g másla, 70 g třtinového cukru, vanilkový extrakt, 1 vejce, 1/3 lžičky prášku do pečiva, 60 g sušeného ovoce (já použila švestky a brusinky), 70 g nasekaných ořechů, špetka soli a kůra z biocitrónu. 

Postup:

Smíchejte nedříve všechny sypké suroviny. Pak k nim přidejte zbytek a vše promíchejte. Vypracujte tři podlouhé šišky, zabalte je do fólie a dejte ztuhnout do ledničky či mrazáku, aby se vám lépe krájely. Až ztuhnou, krájejte tenká kolečka a dejte je péct na 160 °C na cca 10 - 15 minut.


Mandlovo ovesné placičky

Image title

Ingredience:

1 hrnek mandlových lupínků, 2 hrnky ovesných vloček, 1 a 1/2 celozrnné či špaldové mouky, 3/4 hrnku sirupu či medu, 150 ml oleje, vanilkový extrakt, velká špetka soli, vejce. 

Postup:

Překvapivě vše smíchejte. Překvapivě tvarujte kolečka, která následně dáte na plech vyložený pečícím papírem a lehce je zplácnete. Ony se v troubě ještě trochu povolí. Čím tenčí uděláte, tím lepší, jemnější budou. Já vždycky nějak udělám všechno veliký, takže mám dacany. 

Chuťově jsou moc dobré, ideální s bílým jogurtem a ovocem ke svačině.

Image title

My si to užili. 

Se Šerifem a holkama. 

Pokud vás nějaký recept zaujal, běžte do toho a podělte se o své výtvory!

Vaše maily s fotkami mě fakt moc baví:-).

(A to i v případě, že to máte hezčí jak já). 

Tak pěkné pondělí přeju!

A.)


Buďte první, kdo článek okomentuje!


Dnešní radost

Dnešní radost Dnešní radost

Mé další projekty

Krámek