A. L. L. A blog

Kytička blog

Podzimní zahálky


Ahoj při pátku!

Dnes něco málo inspirace na stále se zkracující a pošmourné dny.  

Je čistě na vás, necháte-li provonět svůj byt výborným tvarohovo-makovým koláčem a nebo se pustíte do výroby domácích dárkových visaček.

Image title

Visačky.

V první řadě je třeba vyrazit na sběr kvítí, lístků, větviček - vorvěte zkrátka všechno, co má zajímavou strukturu a vám se bude zdát, že by to mohlo stát za otisk. 

Za sebe doporučuju jít spíš do lístků a větviček, protože třeba taková sedmikráska, ač je ve skutečnosti fakticky kráska, otiskem je dost nevýrazná.
Image title

Pak, když si doma na plochu vyrovnáte ten svůj výběr, na pečícím papíře vyválejte Keru (či Modurit či jinou samoschnoucí hmotu) na tenký plát. Na něj naaranžujte své úlovky, přikryjte další vrstvou papíru a válečkem párkrát přejeďte.

Image title

Pak poodkryjte vrchní list papíru...

Image title

...a tradá!

Právě jste stvořili umění.

Sama bych to rozhodně nenakreslila lépe.

Já teda rozhodně ne!

Image title

Pak už jen prošmejděte kuchyň, najděte skleničku požadovaného obvodu (máte-li vykrajovátko, jedině dobře) a vykrajujte.

Vykrajujte, seč vám síly a hmota stačí!

Brčkem pak nezapomeňte kroužky opatřtit dírkou, abyste placky mohli zavěsit na vánoční dárky nebo jimi odekorovat větev.

Jen je nechte ještě tak den proschnout, protože zaschlé jsou vhodné i k nabarvení vodovkami.

Ale to už je zase jiný příběh, ne ten dnešní.

Image title

A pak je tu ještě jedna věc, kterou byste mohli chtít mít doma. 

Máte-li slabost pro mák jako já, tak určitě chcete.

Mák je bohatým zdrojem vápníku a tvaroh v náplni jakbysmet. 

Ve složení tohoto koláče nenajdete nic, co by vás (až na cenu másla) mohlo pohoršit.

Image title

Koláč jsem pekla podle Apetitu s menšími změnami - mandlovou mouku jsem v korpusu nahradila kokosovou a klasickou hladkou zase špaldovou. Těsto fungovalo skvěle i takto a vůně kokosu tomu dodala ještě něco navíc. 

Do náplně jsem použila tvarohy polotučné místo tučných a zakysané smateny dala pouze poloviční množství.

Image title

Odkaz na recept najdete tady: KLIK.

S přípravou moc neotálejte, koláč je fakticky výborný a já jej zařazuju do svého pečícího repertoáru. 

Pokud se vám nějaká z těchto podzimních radovánek zalíbila a pustíte se do ní, pochlubte se. Vaše zpětná vazba a ukázka výtvorů mě vždycky moc potěší!

Užijte si víkend!

Ála.)


Buďte první, kdo článek okomentuje!


Dnešní radost

Dnešní radost Dnešní radost

Mé další projekty

Krámek