A. L. L. A blog

Kytička blog

Oběd plný vitaminu C:-)


Období smrkání a rýmiček je tady. Proto jsem se rozhodla s vámi podělit o pokrm, který je doslova nabitý vitamínem C. Navíc si, věřte nebo ne, s velkou pravděpodobností pochutnáte. Tadááááá!!! Recept na pohanku s bramborem a kysaným zelím zde. 
Image title

1. Nejlépe přes noc nechte pohanku v misce zalitou vývarem (klidně více, pohanka vypije hodně tekutiny). Vývar můžete nahradit i bujónem, v obchodech se zdravou výživou naleznete verze kvalitnější, bez glutamátů. Výživné složky z pořádného vývaru v nich ale, pochopitelně, nenajdete. 

2. Druhý den povařte pohanku na velmi mírném plameni, dokud nezměkne (cca 10-15 minut). 

3. Mezitím si oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a uvařte. Jakmile budou hotové, na pánvi rozpušťte máslo, přidejte jednu velkou nakrájenou cibuli, nechte ji zezlátnout. Pak přidejte brambory, osmahněte. Přidat můžete i petržel či pažitku. 

4. Kysané zelí vyjměte z pytlíku, slijte trochu nálevu a přidejte k pohance. Čím lepší zelí použijete, tím lepší výsledná chuť bude. Pokud si děláte vlastní, určitě použijte domácí.  

5. K bramborové směsi přidejte hotovou pohanku se zelím. Dosolte, dopepřete. A máte hotovo!

Image title

Servírovací miska dostupná též na eshopu. 


A nyní něco málo pro zvědavé: Pohanka patří mezi obiloviny a její konzumace se doporučuje z několika důvodů. 

1. Obsahuje lehce stravitelné a využitelné bílkoviny (živočišným se podobá zejména díky obsahu aminokyslinám lyzinu a tryptofanu).

2. Ceněná je také pro svůj obsah vysoce kvalitních tuků (zejména kyselina linoleová) pomáhajících snižovat cholesterol v krvi a také snižují její srážlivost. 

3. Nejvíce prospěšnou látkou však zůstává rutin, o kterém jste již určitě slyšeli. Rutin, neboli vitamin P, podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě ovlivňuje náš cévní systém. 

4. Nakonec bych její slávu jěšte vyzdvihla obsahem dalších, velmi přínosných látek jako je vláknina, železo, draslík, fosfor, vitamín E a vitaminy skupiny B. 

 Docela rozdíl ve srovnání se špagetami s kečupem, co? Přemýšlet o tom, co člověk jí, se skutečně někdy vyplatí.  

Hezkou sobotu:-)

A.-)



4 komentáře

Týna - 14. 10. 2015 09.44

Huhuu to vypadá výborně! Už se těším až to vyzkouším :)

Lucie-28.10.2015 - 28. 10. 2015 18.37

Já mám hotovo,s chutí do toho,už se těším

Šerif:-) - 13. 11. 2015 19.09

....chutnalo?:-)

Nicol - 21. 04. 2016 13.37

Tak jsem právě dojedla, můj první pokus s pohankou a je to fakt výborné! Ostatně nic jiného na těchto stránkách člověk ani nenajde! :) Díky za tip! :)

Dnešní radost

Dnešní radost Dnešní radost

Mé další projekty

Krámek