A. L. L. A blog

Kytička blog

Hospodář nezahálí


Zpracovávám úrodu o sto šest (ne svoji, bohužel).

Peču, suším, zavařuju...

...ale nejraději zamražuju:-)

Image title


Zamražování má totiž své výhody. A to nejen praktické. Rychlý a pečlivým zamražením lze totiž docílit zanechání vysokého množství vitaminů. Častokrát vyššího než má čerstvé ovoce a zelenina skladovaná v ledničce.

Image title

Pokud byste se rádi dozvěděli něco málo o úpravě potravin a současném zachování zdraví prospěšných vitamínů, mám pro vás pár zajímavostí:

1. Při kuchyňské úpravě potravin může dojít ke ztrátě až 70 % vitamínů (zálěží na druhu)

2. Například vařením oloupaných brambor dochází ke ztrátě 30-50 % vitamínu C (slupka obsahuje vysoké množství vitamínu C)

3. To samé platí pro skladování - při pokojové teplotě dochází k úbytku cca 15 % vitamínu C za měsíc

4. Stejně tak nevýhodnou úpravou je dlouhodobé namáčení, kdy dochází ke ztrátě louhováním

5. Pouze krátké omytí syrové, nenakrájené zeleniny a ovoce nezpůsobí žádné změny v obsahu vitamínů

6. Při krájení, strouhání či mixování zeleniny či ovoce, dochází ke zvýšenému množství ploch a narušení buněčné tkáně, což urychluje enzymatické odbourávání vitamínu C 

7. Kompotováním (i šetrným) se v průměru zachová pouze 10 -15 % původních vitaminů

Image title

Závěr?

Nejlepší sníst čerstvě utržené ze stromu a když není, tak rychle zamražené čerstvé plody:-).

Image title

To, že se ráda zásobuju na zimu není žádným tajemstvím. Mám ráda ten pocit, že v zimě, kdy jsou běžně dostupná především jablka a banány, stačí otevřít poslední šuplík mrazáku a mám v mžiku k dispozici maliny do ranní kaše, rybíz na bublaninu, borůvky na cheesecake či třešně do narozeninových pohárů. Není to sice na každodenní spotřebu, ale i tak, jednou za čas na oživení repertoáru, přímo bomba:-).

Jak sami vidíte, zamzražuji vše - z ovoce maliny, rybíz červený i černý, jahody, maliny, borůvky, třešně, meruňky, nektarinky (ty mám nejraději v zimě do smoothies).

Image title

Z bylinek mám zatím jen libeček, ale přibyde ještě petžel, pažitka a bazalka.

Image title

Na skladování jsou výborné tyto uzavíratelné sáčky na potraviny z Ikey. Dají se schovat na další použití a velikost je tak akorát na menší dávku na jedno použití např. do ranních kaší či větší na bublaniny a koláče.

Image title

Co vy a zamražování? Na co padají vaše zásoby?

Ráda se nechám inspirovat.-)

Hezký den.

A.)


Buďte první, kdo článek okomentuje!


Dnešní radost

Dnešní radost Dnešní radost

Mé další projekty

Krámek