A. L. L. A blog

Kytička blog

Cizrnový chléb s kešu sýrem


Cizrna převlečená do chleba a kešu zase to nezvyklého oříškového sýra. 

Kombinace netradiční, ale maximálně zdravá, chutná a vůbec ne složitá...

...posuďte sami!
Image title

Začněme přípravou chleba. 

Připravte si:

300 g cizrnové mouky

900 ml vody

5 lžic olivového oleje

sůl, pepř, tymián

V míse smíchejte vodu s moukou a metličkou rozmíchejte. Dejte na hodinu odpočinout. Na povrchu se udělá pěna - té se zbavte, jsou v ní totiž obsaženy látky, které způsobují nechtěné nadýmání. Poté přidáme olej, sůl, pepř a tymián. Soli se nebojte. Tekutinu vylijte do pekáčku či dobře utěsněné formy a dejte péct na 180°C, dokud chléb nezezlátne. Doporučuji péct ne příliš vysoký chléb, pečení trvá déle a výsledek není tak křupavý. 

Image title

Chléb můžete konzumovat teplý, ale dobře chutná i vychlazený. Já jej následující dny použila do krabičky ke svačině, spolu s vařeným vejcem a zeleninou. 

A nyní sýr. 

Na ten budeme potřebovat:

Přes noc namočený hrnek a čtvrt kešu oříšků

Lžičku citronové šťávy

Sůl

Lžíci lahůdkového droždí

Image title

Slijte namočené oříšky. Vsypte je do mixéru spolu s citronovou šťávou, solí a droždím. Toť vše. 

Vzniklou hmotu připomínající lepící modelínu přemístěte na pečící papír a zabalte do kuličky. Dejte vychladit a dotuhnout do ledničky. Vychlazenou a ztuhlou hmotu pak vytvarujte do požadovaného tvaru a vyválejte v pažitce/sezamu. 

Image title

Sýr uchovávejte v lednici. Mazat jej můžete na knäckebroty, cizrnový chléb, ale hodí se i k tortilám. Výborně chutná i s plátky krájené zeleniny.

Image title



2 komentáře

N.N. - 14. 06. 2017 16.51

Bylo by fér u těch jídel uvádět zdroj - povětšinou nejsou ty recepty ze tvé hlavy, já je znám dlouho a vím, že nejsou tvoje ;-)

Šerif(ka) - 15. 06. 2017 09.11

No, ono s uváděním zdroje je to trošku těžší. Většinou narazím na nějaký zajímavý nápad, prohledám Internet a zkombinuju třeba tři různé verze dohromady, přičemž u všech zjistím, že jsou na dalších minimálně dvou stránkách, takže je pro mě nemožný dohledat původního autora. Kdyby recept pocházel třeba z nějaké kuchařky, autora samozřejmě uvedu/uvádím. Pokud vím, tak ale ani nikde nepíšu, že se jedná o můj prvotní nápad - to není můj styl:-)

Dnešní radost

Dnešní radost Dnešní radost

Mé další projekty

Krámek